Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Wegetariański gulasz segedyński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bezmięsna wersja węgierskiego gulaszu

Wegetariański gulasz segedyński

Składniki:

Wegetariański gulasz segedyński

 

  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 10 kotletów sojowych
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego (ok 10 dag)
  • 2-3 cebule
  • kostka rosołowa warzywna
  • olej do podsmażenia cebuli
  • granulowany czosnek
  • papryka mielona ostra i słodka
  • łyżeczka kminku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka jagódek jałowca
  • sól

Sposób przygotowania:

Wegetariański gulasz segedyński
Na rozgrzanym oleju, w rondlu rumienię pokrojone cebule. Dodaję do nich kapustę kiszoną. Po chwili podlewam niewielka ilością wody, by nic się nie przypaliło. Wrzucam liście laurowe, jałowiec, kostkę rosołową . W tym samym czasie obgotowuję kotlety sojowe w osolonej wodzie i również je wrzucam do gara z gulaszem. Co jakiś czas mieszam i uzupełniam wodę. Pod koniec gotowania wlewam nieco rozcieńczony koncentrat i wtedy ostatecznie przyprawiam. Kminek tłukę przez chwilę w moździerzu, by oddał jak najwięcej smaku. Wsypuję po dużej szczypcie ostrej i słodkiej papryki, czosnek granulowany i jeszcze raz sprawdzam, czy gulasz jest wystarczająco słony. Zostawiam jeszcze na kilka minut na małym ogniu by gulasz doszedł.