Sposób przygotowania:
Wegetarianskie curry kokosowe
1) Wszystkie skladniki masali utrzec w makutrze lub mozdzierzu na gesta paste, dodajac w razie potrzeby odrobine wody lub mleka. 2) Warzywa i owoce pokroic na niewielkie kawalki, zalac woda, dodac kurkume, lekko osolic, ugotowac al dente. Odcedzic, wode z kurkuma zachowac. 3) Warzywa i owoce wrzucic z powrotem do tego samego garnka, dolozyc masale, dokladnie wymieszac warzywa z pasta, dodac ostroznie tyle z zachowanej wody z kurkuma, by wytworzyl sie dosc gesty sos. Zagotowac i gotowac na malym ogniu do zgestnienia i 'przegryzienia' sie sosu - wyraznie stanie sie jednolity i jedwabisty. 4) Podawac curry warzywno-owocowe okraszone w oryginale lismi curry, zrumienionymi na oleju kokosowym. Z braku swiezych lisci curry te operacje mozna sobie darowac.