ciotka

ciotka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Wegetarianskie curry kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warzywno-owocowe curry w gestym kokosowym sosie. Dietetyczne i latwo strawne, choc bardzo korzenne.

Wegetarianskie curry kokosowe

Składniki:

Wegetarianskie curry kokosowe

 

  • Proporcje na 4 osoby.
  • Na dobra sprawe mozna wrzucic do gara kazde warzywo i niemal kazdy owoc, jaki w reke wpadnie, a wiec oryginalnego przepisu nie trzeba traktowac zbyt niewolniczo.
  • Potrzebujemy:
  • 10 dkg yamu (coz, zastapic ziemniakami, patatami i kazdym maczystym bulwiakiem)
  • 10 dkg fasolki szparagowej
  • 10 dkg zielonych, niedojrzalych bananow
  • 10dkg kabaczka lub kazdego dyniowatego kuzyna
  • duzy niedojrzaly owoc mango (w Europie takie sa wszelkie mango wprost ze sklepu)
  • kurkumy, tj. szafranu indyjskiego (to on nadaje charakterystyczny zolty kolor i zapach pewnym typom curry)

 

  • Na masale:
  • mleku kokosowym, by wrocily do stanu sprzed dehydracji (wersja optymalna - swiezy zmielony kokos, 1,5 do 2 szklanek
  • 5 swiezych lub suszonych straczkow chili, najlepiej zielonego
  • 1 lyzeczka nasion kopru rzymskiego
  • 6-8 czerwonych szalotek lub 1-2 czerwone cebule
  • kilka swiezych lub suszonych lisci curry lub 1/2 - 1 lyzeczki proszku (uwaga: przyprawa pt.curry moze w ogole nie zawierac curry - przeczytac uwaznie sklad na torebce)
  • Do przybrania:
  • posiekane swieze liscie curry; lyzka oleju kokosowego (opcjonalnie)

 

 

Sposób przygotowania:

Wegetarianskie curry kokosowe
1) Wszystkie skladniki masali utrzec w makutrze lub mozdzierzu na gesta paste, dodajac w razie potrzeby odrobine wody lub mleka. 2) Warzywa i owoce pokroic na niewielkie kawalki, zalac woda, dodac kurkume, lekko osolic, ugotowac al dente. Odcedzic, wode z kurkuma zachowac. 3) Warzywa i owoce wrzucic z powrotem do tego samego garnka, dolozyc masale, dokladnie wymieszac warzywa z pasta, dodac ostroznie tyle z zachowanej wody z kurkuma, by wytworzyl sie dosc gesty sos. Zagotowac i gotowac na malym ogniu do zgestnienia i 'przegryzienia' sie sosu - wyraznie stanie sie jednolity i jedwabisty. 4) Podawac curry warzywno-owocowe okraszone w oryginale lismi curry, zrumienionymi na oleju kokosowym. Z braku swiezych lisci curry te operacje mozna sobie darowac.