Sposób przygotowania:
Wegetariańskie gołąbki.
Z kapusty najlepiej młodej wykrawamy głąba i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10 min . Liście odrywamy i układamy na desce do krojenia lub stolnicy ,żeby przestygły . Ryż gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy . Na patelni na oleju podsmażamy pokrojone cebule. dodajemy pokrojona w kosteczkę paprykę i starte na tarce małe oczka marchewki . Doprawiamy przyprawą uniwersalna ,pieprzem świeżo zmielonym i majerankiem . dodajemy pastę pomidorowa .Mieszamy . Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy . Farsz zostawiamy do przestudzenia. Taki farsz wkładamy na liście kapusty zawijamy . Gotowe gołąbki układamy ciasno w brytwance i zalewamy bulionem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min . Podajemy z szczypiorkiem i ketchupem .Można tez podać z sosem pomidorowym