BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Wegetariańskie mini gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam gołąbki mini dla wegetarianin,smaczne. Z dodatkiem buraka,kaszy, tuńczyka smakują wyśmienicie

Wegetariańskie mini gołąbki

Składniki:

Wegetariańskie mini gołąbki

 

  • kapusta włoska mała główka,
  • woreczek kaszy gryczanej,
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • buraki czerwone 2 szt,
  • sól,pieprz do smaku,
  • tymianek 1/2 łyżeczki,
  • oregano 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • cebulka 1 szt,
  • olej 2 łyżki + do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • dekoracja
  • listki bazyli

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie mini gołąbki
Kapustę oczyszczamy z brzydkich wierzchnich liści, usuwamy głąb i gotujemy tak by nie była za miękka.

Po ugotowaniu studzimy, oddzielamy listki.

Kasze gotujemy według opisu na opakowaniu.

Buraczki myjemy,gotujemy.

Po ugotowaniu odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą (wtedy łatwo ściągniemy skórkę )

Ugotowane ostudzone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do miski wkładamy tuńczyka , buraczki oraz ugotowaną kasze , dokładnie mieszamy dodając podsmażoną cebulkę doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Taki farsz nakładamy na liście i zwijamy mini gołąbki.

Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą ( cieniutko) układamy mini gołąbki.

Gołąbki wkładamy do nagrzanego piekarnika i dusimy do miękkości.

Po upieczeniu gołąbki polewamy keczupem.