ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Filety leszcza smażone na patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filety świeżego leszcza delikatnie przyprawione przyprawą do ryb i smażone na patelni są doskonałe na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.

Filety leszcza smażone na patelni Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Filety leszcza smażone na patelni

 

Sposób przygotowania:

Filety leszcza smażone na patelni
Świeżego leszcza oczyścić z wnętrzności, zeskrobać łuski, opłukać i wyfiletować na d wa płaty, usunąć ości-z reszty ryby po filetowaniu ugotowałam zupę.

Płaty pokroić na mniejsze porcje, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą do ryb, schować do lodówki na godzinę.

Na gorącym oleju smażyć obtoczone w mące filety na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.

Usmażone filety odłożyć na talerz, smażyć następne porcje ryby.
Filety leszcza smażone na patelni
Ryba w dużej siatce reklamówce i skrobię łuski.
Filety leszcza smażone na patelni
Usunąć resztki ości, leszcz za dużo ich nie ma.
Filety leszcza smażone na patelni
Przyprawę do ryb dodać w nie dużo, ma być delikatny smak.
Filety leszcza smażone na patelni
Na gorącym oleju smażyć filety na średnim ogniu.
Filety leszcza smażone na patelni
Filety leszcza smażone na patelni
Filety leszcza smażone na patelni
Filety leszcza smażone na patelni