Sposób przygotowania:
Filety leszcza smażone na patelni
Świeżego leszcza oczyścić z wnętrzności, zeskrobać łuski, opłukać i wyfiletować na d wa płaty, usunąć ości-z reszty ryby po filetowaniu ugotowałam zupę.
Płaty pokroić na mniejsze porcje, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą do ryb, schować do lodówki na godzinę.
Na gorącym oleju smażyć obtoczone w mące filety na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Usmażone filety odłożyć na talerz, smażyć następne porcje ryby.
Płaty pokroić na mniejsze porcje, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą do ryb, schować do lodówki na godzinę.
Na gorącym oleju smażyć obtoczone w mące filety na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Usmażone filety odłożyć na talerz, smażyć następne porcje ryby.