Sposób przygotowania:
Węgierski Langos tradycyjny
Trochę ciepłego mleka wykorzystać do rozpuszczenia drożdży, dać im trochę czasu, powiedzmy 10 - 15 minut. Natępnie mąkę wysypujemy do miski, w srodek wlewamy mleko z drożdżami i rozduszone ugotowane kartofelki.
Wyrabiamy ciasto dodając sukcesywnie resztę mleka - nie za długo. Można pomóc sobie i kapnąć troszkę oleju.
Wyrobione ciasto zawijamy w suchą ścierkę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W naczyniu rozgrzać olej do smażenia. Odrywamy rękami kawałki ciasta i "rozwałkowujemy" w dłoniach na kształt niedużych placków, smażymy z obu stron do zarumienienia.
Ja preferuję posmarowane domową śmietaną i przeciśniętym czosnkiem (łatwo nabierać go za pomocą pędzelka) i smarować na śmietanie. Szczypta soli do smaku i ... ege szege dre!! :)
Wyrabiamy ciasto dodając sukcesywnie resztę mleka - nie za długo. Można pomóc sobie i kapnąć troszkę oleju.
Wyrobione ciasto zawijamy w suchą ścierkę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W naczyniu rozgrzać olej do smażenia. Odrywamy rękami kawałki ciasta i "rozwałkowujemy" w dłoniach na kształt niedużych placków, smażymy z obu stron do zarumienienia.
Ja preferuję posmarowane domową śmietaną i przeciśniętym czosnkiem (łatwo nabierać go za pomocą pędzelka) i smarować na śmietanie. Szczypta soli do smaku i ... ege szege dre!! :)
Lady Marmolada
Mikrula