SUPERPRZEPIS

Węgierski Langos tradycyjny

  • 2
  • cherry
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Węgierski Langos tradycyjny

Przepis na placek po węgiersku... ale nie ten powszechnie znany. Langos - może być podawany "ze samym", na słodko lub na słono.

Składniki:

Węgierski Langos tradycyjny

 

  • ok 30 g drożdży
  • 3 kartofelki ugotowane
  • odrobina cukru
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 40 dag mąki

 

  • tłuszcz do smażenia

 

  • śmietana, sól i starty świeży czosnek jako dodatki.

Sposób przygotowania:

Węgierski Langos tradycyjny
Trochę ciepłego mleka wykorzystać do rozpuszczenia drożdży, dać im trochę czasu, powiedzmy 10 - 15 minut. Natępnie mąkę wysypujemy do miski, w srodek wlewamy mleko z drożdżami i rozduszone ugotowane kartofelki.

Wyrabiamy ciasto dodając sukcesywnie resztę mleka - nie za długo. Można pomóc sobie i kapnąć troszkę oleju.

Wyrobione ciasto zawijamy w suchą ścierkę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.



W naczyniu rozgrzać olej do smażenia. Odrywamy rękami kawałki ciasta i "rozwałkowujemy" w dłoniach na kształt niedużych placków, smażymy z obu stron do zarumienienia.



Ja preferuję posmarowane domową śmietaną i przeciśniętym czosnkiem (łatwo nabierać go za pomocą pędzelka) i smarować na śmietanie. Szczypta soli do smaku i ... ege szege dre!! :)