kasiunia11

kasiunia11

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Węgierskie ciasteczka z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Węgierskie ciasteczka to źródło wapnia i witamin. Zawierają dużo maku i składników odżywczych. Zajadają sie nimi dzieci jak i dorosłe osoby.

Węgierskie ciasteczka z makiem

Składniki:

Węgierskie ciasteczka z makiem

 

  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 i 1/4 szklanki maku
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki miękkiego masła
  • sok z połowy cytryny
  • 2/3 szklanki syropu klonowego.

Sposób przygotowania:

Węgierskie ciasteczka z makiem
- Rozgrzać piekarnik do temp. 175 st. W małym rondelku na średnim ogniu połączyć i podgrzać śmietanę i mak (nie gotować). W misce wymieszać mąkę z sodą i zielonym cynamonem. Dodać masło, sok z cytryny, śmietanę z makiem i syrop klonowy. Dobrze wymieszać. - Okrągłą łyżką wykładać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min.Studzić ciasteczka na blaszcę.

Tagi:

mak