blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Węgorz w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Węgorz w białym winie

Składniki:

Węgorz w białym winie

 

  • 1 kg świeżego węgorza
  • 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu z warzyw
  • 1 1/2 łyżki oliwy
  • pęczek natki pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Węgorz w białym winie
Węgorza sprawić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do miski. polać oliwą, wymieszać. Koperek i natkę umyć, osuszyć, posiekać. Do bulionu dodać połowę wina, wymieszać Teflonowy rondel rozgrzać, włożyć kawałki węgorza, obsmażyć ze wszystkich stron. Zalać bulionem połączonym z winem, wrzucić natkę i koperek. Przykryć, dusić ok. 30 min, od czasu do czasu obracając kawałki ryby. Pod koniec duszenia dolać pozostałe wino. Podawać z ryżem lub ziemniakami. koniecznie posypanymi świeżym koperkiem.

Tagi:

węgorz