BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj postanowiłam na obiad usmażyć rybkę mirunę,ale nie ziemniakami tylko z brokułowo -ziemniaczanym puree oraz jajkiem sadzonym. Obiad był bardzo pyszny.

Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree

 

  • miruna około 1 kg,
  • sól do smaku,
  • oliwa 3 łyżki,
  • przypawa do ryb 2 łyżki,
  • jajka 3 szt,
  • bułka tarta do panierowania + 2 łyżki mąki,
  • olej do smażenia,
  • Puree brokułowo - ziemniaczane;
  • brokuł 1 szt,
  • ziemniaki 3 - 4 szt,
  • masło 1 łyżka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • Dodatkowo ;
  • Jajka sadzone, na 1 porcję 1 sadzone jajko,

Sposób przygotowania:

Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree
Mirunę po rozmrożeniu osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie natrzeć lekko oliwą, solą oraz przyprawą do ryb. Panierować w jajku, następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki pszennej.

Panierowaną rybę smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.

Przygotować puree.

Różyczki brokuła i obrane, opłukane ziemniaki ugotować do miękkości, następnie odlać wodę i zmiksować na gładkie puree z dodatkiem 1 łyki masła. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.

Puree nałożyć na talerz na puree ułożyć usmażoną mirunę, a na górę nakładamy jajko sadzone z płynnym

żółtkiem.
Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree
Po rozmrożeniu rybę osuszamy ręcznikiem papierowym
Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree
Nacieramy lekko oliwą, olą oraz przyprawą do ryb
Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree
Rybę panierujemy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki pszennej
Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree
Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor
Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree
Przygotowane puree
Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree
Przygotowane jajko sadzone
Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree
Danie gotowe do spożycia

Tagi:

puree ryby dania