Nuggetsy rybne z sosem ze śliwki kalifornijskiej

  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Nuggetsy rybne z sosem ze śliwki kalifornijskiej

Pyszne i proste w przygotowaniu nuggetsy, tym razem w wersji rybnej. Podane z niebanalnym sosem tworzą wspaniały, nietuzinkowy posiłek. Idealne na wynos!

Składniki:

Nuggetsy rybne z sosem ze śliwki kalifornijskiej

Nuggetsy

Sos

Sposób przygotowania:

Nuggetsy rybne z sosem ze śliwki kalifornijskiej
Dzień przed (przygotuj wieczorem):

Umyj rybę, pokrój ją w podłużne kawałki o szerokości ok. 2 cm. Posól ją, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko wymieszaj z mąką, czosnkiem i mlekiem na gładkie ciasto. Rozkrusz płatki kukurydziane i wymieszaj z płatkami jaglanymi.

Kawałki ryby zanurzaj w cieście, a następnie w płatkach. Tak przygotowane nuggetsy ułóż na talerzyku, przykryj folią i wstaw do lodówki. Śliwki zalej sokiem z mandarynek i odstaw na noc.

Następnego dnia (rano):

Rozgrzej olej na patelni, usmaż nuggetsy z obu stron na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku, przełóż do lunchboxa. Zmiksuj śliwki kalifornijskie z sokiem mandarynkowym (w którym się moczyły) i sosem sojowym. Przełóż sos do pojemniczka.

Tagi:

nuggetsy dorsz