kretka170

kretka170

Kucharz
[Przepisów: 22]

Weki z czerwonej papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Znalazłam ten przepyszny przepis i chcę wam polecić :D

Weki z czerwonej papryki

Składniki:

Weki z czerwonej papryki

 

  • 6 ćwiartek papryki
  • 2 małe słoiki
  • Zalewa:
  • 100 ml oliwy z pestek winogron
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 6 ząbków czosnku ( 3 ząbki zgniatamy, a pozostałe kroimy w paseczki i układamy w słoikach).

 

Sposób przygotowania:

Weki z czerwonej papryki
Nagrzewamy piekarnik do około 200 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy paprykę pokrojoną w grubsze paski i pieczemy aż do momentu kiedy zaczną pojawiać się czarne plamki na skórce paptyki. Następnie wyjmujemy ją i studzimy w zakrytym naczyniu. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki. Robimy zalewę mieszmy wszystkie składniki. Jak papryka po usunięciu skórki pozostanie w lodówce około jednego dnia wydzieli sok, wtedy ten sok dodajemy do zalewy.
Paprykę wkładamy do słoików i zalewamy zalewą a następnie pasteryzujemy 15 min. Smacznego