Sposób przygotowania:
Wenecka TruskawkaI
1. Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.
2. Galaretki zielone rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego zgęstnienia. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
3. Twaróg miksujemy mikserem razem ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy wcześniej namoczoną w wodzie żelatynę.
II
4. Masę sernikową dzielimy na połowę, do jednej połowy dodajemy 80 g drobno pokrojonej czekolady a do drugiej pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę, Delikatnie obie masy mieszamy łyżką.
III
5. Masę z czekoladą wykładamy na biszkopty.
IV
6. Na masie układamy następną warstwę z pozostałych biszkoptów
V
7. Ponownie wykładamy masę tym razem z zieloną galaretkę i układamy wokół formy pokrojone w plasterki truskawki a w środek masy utykamy całe truskawki.
8. W szczeliny wokół truskawek wlewamy trochę czerwonej galaretki.
VI
9. 80 g czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną, studzimy i polewamy wierzch ciasta.
10. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
VII
11. Ciasto gotowe.
12. Smacznego.