Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 355]

Wenecka Truskawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę na czekoladę, sięgnij po kawałek ciasta z czekoladą, Sernik z truskawkami, bez pieczenia aksamitny, rozpływający się w ustach. Zadowoli największych łasuchów.

Wenecka Truskawka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wenecka Truskawka

 

  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • ½ szk. mleka
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki zielone
  • 1 galaretka czerwona
  • 160 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki żelatyny
  • ½ kg truskawek
  • ½ szk. cukru pudru
  • ½ śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Wenecka Truskawka

I

Wenecka Truskawka
Przygotowanie galaretek, wykładnie dna tortownicy namoczonymi biszkoptami, przygotowanie masy sernikowej.

1. Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.

2. Galaretki zielone rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego zgęstnienia. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.

3. Twaróg miksujemy mikserem razem ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy wcześniej namoczoną w wodzie żelatynę.

II

Wenecka Truskawka
łączenie masy z czekolada oraz galaretką zieloną.

4. Masę sernikową dzielimy na połowę, do jednej połowy dodajemy 80 g drobno pokrojonej czekolady a do drugiej pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę, Delikatnie obie masy mieszamy łyżką.

III

Wenecka Truskawka
wykładanie masy

5. Masę z czekoladą wykładamy na biszkopty.

IV

Wenecka Truskawka
układanie biszkoptów

6. Na masie układamy następną warstwę z pozostałych biszkoptów

V

Wenecka Truskawka
wykładanie masy z zielona galaretka oraz utykanie truskawek.

7. Ponownie wykładamy masę tym razem z zieloną galaretkę i układamy wokół formy pokrojone w plasterki truskawki a w środek masy utykamy całe truskawki.

8. W szczeliny wokół truskawek wlewamy trochę czerwonej galaretki.

VI

Wenecka Truskawka
przygotowanie polewy i dekorowanie ciasta

9. 80 g czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną, studzimy i polewamy wierzch ciasta.

10. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.

VII

Wenecka Truskawka

11. Ciasto gotowe.

12. Smacznego.