Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Tort bezowy z owocami, kremem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort bezowy z owocami, kremem mascarpone i owocami to deser czasochłonny ale łatwy w przygotowaniu :)

Tort bezowy z owocami, kremem i owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort bezowy z owocami, kremem i owocami

 

  • 8 białek
  • 350 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 szklanki malin
  • 5 łyżek cukru
  • owoce do dekoracji (brzoskwinie, truskawki)
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z owocami, kremem i owocami
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać na średnich obrotach miksera, dodawać po łyżce cukru. Miksować, aż do całkowitego rozpuszczenie cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, całość miksować jeszcze minutę.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm.

Na okręgi wyłożyć białka.

Piekarnik ustawić na 150 stopni termoobieg, włożyć bezy, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 3 godziny. Wyłączyć piekarnik i zostawić bezy w piekarniku najlepiej na całą noc.

Krem do bezy:

Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.

Sos malinowy:

Maliny przełożyć do rondelka, podgrzać, zmiksować, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Przetrzeć przez sitko aby wyeliminować pestki z malin. Całość podgrzewać do zgęstnienia sosu.

Bezy przełożyć kremem, udekorować owocami i listkami mięty. Polać sosem malinowym.
Tort bezowy z owocami, kremem i owocami
Na papierze do pieczenia wysysować dwa okręgi o średnicy 20 cm
Tort bezowy z owocami, kremem i owocami
Na przygotowanie okręgi wyłożyć pianę z białek
Tort bezowy z owocami, kremem i owocami
Bezę podawać z dowolnymi owocami i sosem malinowym