Sposób przygotowania:
Tort bezowy z owocami, kremem i owocami
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać na średnich obrotach miksera, dodawać po łyżce cukru. Miksować, aż do całkowitego rozpuszczenie cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, całość miksować jeszcze minutę.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm.
Na okręgi wyłożyć białka.
Piekarnik ustawić na 150 stopni termoobieg, włożyć bezy, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 3 godziny. Wyłączyć piekarnik i zostawić bezy w piekarniku najlepiej na całą noc.
Krem do bezy:
Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
Sos malinowy:
Maliny przełożyć do rondelka, podgrzać, zmiksować, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Przetrzeć przez sitko aby wyeliminować pestki z malin. Całość podgrzewać do zgęstnienia sosu.
Bezy przełożyć kremem, udekorować owocami i listkami mięty. Polać sosem malinowym.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm.
Na okręgi wyłożyć białka.
Piekarnik ustawić na 150 stopni termoobieg, włożyć bezy, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 3 godziny. Wyłączyć piekarnik i zostawić bezy w piekarniku najlepiej na całą noc.
Krem do bezy:
Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
Sos malinowy:
Maliny przełożyć do rondelka, podgrzać, zmiksować, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Przetrzeć przez sitko aby wyeliminować pestki z malin. Całość podgrzewać do zgęstnienia sosu.
Bezy przełożyć kremem, udekorować owocami i listkami mięty. Polać sosem malinowym.