Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik na herbatnikach z ajerkoniakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik to najlepsze ciasto na świecie, zawsze się udaje i za każdym razem wychodzi pyszny. Tym razem upiekłam sernik na herbatnikach z alkoholową nutką. Wyszedł aksamitny i rozpływający się w ustach. Idealny na podwieczorek i na różne imprezy.

Sernik na herbatnikach z ajerkoniakiem

Składniki:

Sernik na herbatnikach z ajerkoniakiem

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
  • 1 puszka masy krówkową o smaku advokata ( 460 g )
  • około pół szklanki ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • 14 dag herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik na herbatnikach z ajerkoniakiem
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie dodajemy budyń w proszku, masę krówkową i ser, dokładnie ucieramy, wlewamy ajerkoniak i ponownie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.

2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy herbatniki, następnie równomiernie masę serową.

3. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony studzimy. Zawsze sernik studzę w piekarniku, zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, wtedy również idealnie się kroi.

4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.