Sposób przygotowania:
Sernik na herbatnikach z ajerkoniakiem
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie dodajemy budyń w proszku, masę krówkową i ser, dokładnie ucieramy, wlewamy ajerkoniak i ponownie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy herbatniki, następnie równomiernie masę serową.
3. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony studzimy. Zawsze sernik studzę w piekarniku, zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, wtedy również idealnie się kroi.
4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy herbatniki, następnie równomiernie masę serową.
3. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony studzimy. Zawsze sernik studzę w piekarniku, zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, wtedy również idealnie się kroi.
4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)