Sposób przygotowania:
Sernik na zimno na biszkopcieBiszkopt
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowego dosypywać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Jeden blat włożyć z powrotem do tortownicy.
Masa:
Galaretki przeźroczyste rozpuścić w 500ml gorąc ej wody. Wystudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i śnieżka. Połączyć z serkiem homogenizowanym. Następnie powoli wlewać zimną galaretkę. Dobrze wymieszać. Poczekać, aż masa zacznie gęstnieć.
Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Położyć drugi biszkopt i wyłożyć resztę masy. Wstawić do lodówki.
Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 750ml gorącej wody. Wystudzić. Wylać na ciasto. Ponownie wstawić do lodówki na min. Kilka godzin.
Wyjąć z tortownicy i pokroić na kawałki.