WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1996]

Sernik na zimno na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, lekkie i ładnie wyglądające ciasto przekładane na biszkopcie, z masą smietanowo-serkowa, z galaretką.

Sernik na zimno na biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno na biszkopcie

Biszkopt

Masa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 450 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • 500 ml gorącej wody
  • 2 śmietan-fixy
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno na biszkopcie

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowego dosypywać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Jeden blat włożyć z powrotem do tortownicy.

Masa:

Galaretki przeźroczyste rozpuścić w 500ml gorąc ej wody. Wystudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i śnieżka. Połączyć z serkiem homogenizowanym. Następnie powoli wlewać zimną galaretkę. Dobrze wymieszać. Poczekać, aż masa zacznie gęstnieć.

Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Położyć drugi biszkopt i wyłożyć resztę masy. Wstawić do lodówki.

Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 750ml gorącej wody. Wystudzić. Wylać na ciasto. Ponownie wstawić do lodówki na min. Kilka godzin.

Wyjąć z tortownicy i pokroić na kawałki.

Sernik na zimno na biszkopcie
Sernik na zimno po schłodzeniu wyjęty z tortownicy
Sernik na zimno na biszkopcie
Galaretka truskawkowa wylana na wierzch ciasta
Sernik na zimno na biszkopcie
Pierwsza część mady smietanowo-serkowej wyłożona na biszkopt
Sernik na zimno na biszkopcie
Pierwszy blat biszkoptu ułożony na dnie tortownicy