Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowe
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubić z mlekiem i olejem, ciągle ubijając dodawać pozostałe suche składniki. Masa powinna być jednolita. Na koniec dodać odsączone z syropu wiśnie (kilka pozostawić do dekoracji), wymieszać delikatnie łyżką. Piec do suchego patyczka około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować polewę:
Żelatynę zalać letnią wodą, odstawić do napęcznienia.
W rondelku umieścić margarynę, kakao i cukier puder. Rozpuścić. Dodać śmietankę i żelatynę, całość dokładnie wymieszać. Polać ostudzone ciasto.
Przygotować żelkę:
Żelatynę zalać letnią wodą, odstawić do napęcznienia.
Syrop z wiśni lekko podgrzać, dodać mąkę ziemniaczaną i żelatynę. Odstawić w chłodne miejsce. Tężejącą żelkę przelać na ciasto, udekorować wiśniami.
Jajka ubić z mlekiem i olejem, ciągle ubijając dodawać pozostałe suche składniki. Masa powinna być jednolita. Na koniec dodać odsączone z syropu wiśnie (kilka pozostawić do dekoracji), wymieszać delikatnie łyżką. Piec do suchego patyczka około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować polewę:
Żelatynę zalać letnią wodą, odstawić do napęcznienia.
W rondelku umieścić margarynę, kakao i cukier puder. Rozpuścić. Dodać śmietankę i żelatynę, całość dokładnie wymieszać. Polać ostudzone ciasto.
Przygotować żelkę:
Żelatynę zalać letnią wodą, odstawić do napęcznienia.
Syrop z wiśni lekko podgrzać, dodać mąkę ziemniaczaną i żelatynę. Odstawić w chłodne miejsce. Tężejącą żelkę przelać na ciasto, udekorować wiśniami.