Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Ciasto wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, orzeźwiające ciasto wiśniowe na bazie wiśni w syropie z polewą kakaową i żelką wiśniową - idealny deser do kawy

Ciasto wiśniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto wiśniowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe
Przygotowanie ciasta:

Jajka ubić z mlekiem i olejem, ciągle ubijając dodawać pozostałe suche składniki. Masa powinna być jednolita. Na koniec dodać odsączone z syropu wiśnie (kilka pozostawić do dekoracji), wymieszać delikatnie łyżką. Piec do suchego patyczka około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotować polewę:

Żelatynę zalać letnią wodą, odstawić do napęcznienia.

W rondelku umieścić margarynę, kakao i cukier puder. Rozpuścić. Dodać śmietankę i żelatynę, całość dokładnie wymieszać. Polać ostudzone ciasto.

Przygotować żelkę:

Żelatynę zalać letnią wodą, odstawić do napęcznienia.

Syrop z wiśni lekko podgrzać, dodać mąkę ziemniaczaną i żelatynę. Odstawić w chłodne miejsce. Tężejącą żelkę przelać na ciasto, udekorować wiśniami.
Ciasto wiśniowe
Ciasto wiśniowe na bazie wiśni z syropu z polewą kakaową i żelką wiśniową