weselne ciasto tiramisu

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne choć kaloryczne ciasto którym zajadałam się na weselu i tuż po..

weselne ciasto tiramisu

Składniki:

weselne ciasto tiramisu

 

  • 6 sztuk jaj surowych
  • 5 łyżek wody letniej
  • 3 łyżki kakao do posypania,
  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru drobnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek wódki czystej
  • 2 sztuki jaja surowe,
  • 1 szklanka serka mascarpone

 

Sposób przygotowania:

weselne ciasto tiramisu
1. Myjemy surowe jaja. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy mikserem wraz z cukrem na białą sztywną pianę. Osobno ubijamy białka. Żółtka z cukrem mieszamy z serkiem i dodajemy żółtka. ( tak powstał krem). 2. Do miski wlewamy odmierzoną wodę i dodajemy białka. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach 5-10 minut stopniowo dodając cukier, żółtka, mąkę , proszek do pieczenia. 3. Surowe ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. 4. Czas pieczenia 30 minut w temp. 180 s.c 5. Ciasto kroimy na dwie części lub więcej. 6. Ciepłą kawę rozpuszczalną mieszamy z wódką. Polewamy tą mieszanką ciasto. 7. Na jedną część ciasta wykładamy 3/4 kremu.Smarujemy. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Smarujemy pozostałym kremem robiąc dołki. Wierzch posypujemy kakaem.