misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Wesoła gąska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciasto o kształcie gąski,super......

Wesoła gąska

Składniki:

Wesoła gąska

 

 

Sposób przygotowania:

Wesoła gąska
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić niewielkie zagłębienie.
Do dołka wsypać rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru, zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Wymieszać.
Przygotowany zaczyn oprószyć łyżeczką mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, w miarę możliwości z dala od okna.
Gdy na warstewce mąki pojawią się rysy, dodać olej, jajko, szczyptę soli, resztę mleka i cukru. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Stolnice oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm. Za pomocą szablonu wyciąć gąskę, przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Żółtka rozmącić widelcem, posmarować ciasto. Na głowie ptaka przykleić oczy z rodzynek. Blachę przykryć ściereczką, odstawić jeszcze na 10 minut.
Piec 20-25 minut w temp 180-200stC. Gotowe ciasto przełożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimne ciasto lekko oprószyć cukrem pudrem, podawać natychmiast.