Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Wężyki z rosołem.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mój syn gdy był mały nazwał je wężykami i tak pozostało.

Wężyki z rosołem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wężyki z rosołem.

 

Sposób przygotowania:

Wężyki z rosołem.
W garnku nastawiamy około litra wody z płaską łyżeczką soli. Do miseczki wbijamy jajko, lekko solimy, a następnie sypiemy kurkumę wszystko razem mieszamy. Dodajemy mąkę i wrabiamy masę kluskową. Jeśli jajko jest duże mąki trzeba dać odrobinę więcej. Gotowe ciasto kładziemy an desce posypanej mąką i rozpłaszczamy na 0,5 cm placek.Gdy woda zacznie się gotować, odcinamy nożem wąskie paseczki ciasta i spychamy do garnka. Gotujemy pięć minut od wypłynięcia na wierzch. Kurkuma dodaje koloru, który swoją jaskrawością robi danie wesołym. Kluseczki podajemy z rosołem lub inną zupą.
Wężyki z rosołem.
W niewielkim naczyniu wyrabiamy ciasto na kluseczki.
Wężyki z rosołem.
Gotowe ciasto układamy na desce posypanej mąką.
Wężyki z rosołem.
Za pomocą noża odcinamy dowolnej grubości paski i spychamy prosto do wrzątku.
Wężyki z rosołem.
Po wypłynięciu kluseczek na wierzch gotujemy jeszcze 5 minut. Później przelewamy na sito.

Tagi:

jajko jajka