Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wianuszki waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne i szybkie w wykonaniu,ponieważ ciasto nie musi wyrastać.Możemy je upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego,lub dla niezapowiedzianych gości.

Wianuszki waniliowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wianuszki waniliowe

 

 

  • dodatkowo:
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 białko
  • mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Wianuszki waniliowe
Drożdże dokładnie rozcieramy ze śmietaną i 1 łyżką cukru.Mąkę pszenną siekamy z masłem,dodajemy żółtko,szczyptę soli i roztarte drożdże ze śmietaną,następnie zagniatamy mięciutkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałeczki i toczymy długie wałeczki,z połowy formujemy kółko,a pozostałym wałeczkiem owijamy tak ,by powstał wianuszek. Cukier waniliowy mieszamy z cukrem kryształem.Wianuszki z jednej strony smarujemy roztrzepanym białkiem i obtaczamy w cukrze. Tak przygotowane wianuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 25 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Wianuszki waniliowe
Z ciasta formujemy wałeczki,a następnie wianuszki.
Wianuszki waniliowe
Układamy na blasze wyłozonej papierem i pieczemy.