marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wianuszki czekoladowo-migdałowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę,dodawać kolejne składniki.Zagnieść i wyrabiać,podzielić na dwie części,pleść wałki.Piec.

Wianuszki czekoladowo-migdałowe.

Składniki:

Wianuszki czekoladowo-migdałowe.

 

  • 2-3 szklanek mąki pszennej"Basia" w tym do podsypania,
  • 150 g.kostki masła lub margaryny do pieczenia,
  • 1/4-1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • mała szklanka cukru,
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki sproszkowanej czekolady lub kakao,
  • garść płatków migdałowych,
  • aromat migdałowy do ciast,
  • tłuszcz do blachy,
  • ewentualnie arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Wianuszki czekoladowo-migdałowe.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito prosto na stolnicę i posiekać ostrym nożem na wiórki z miękkim masłem. Zrobić dołek,wbić żółtka,dodać cukier i cukier waniliowy,aromat do ciast migdałowy i śmietankę.Potem wyrabiać,podzielić ciasto na dwie części: do jednej dając garść sporą płatków migdałowych,a do drugiej trzy łyżki sproszkowanej czekolady lub kakao i zagnieść jeszcze raz najpierw tę jedną część ciasta kruchego,a potem drugą.Nagrzać piekarnik do 200 st.C,blachę natrzeć resztą margaryny,wyłożyć arkuszem pergaminu.Z ciasta odrywać lub kroić kawałki,tworzyć wałeczki i dwa różne splatać ze sobą i zlepić dwa końce w wianuszki itd.Układać wianuszki na blachę,a tę wstawić na najwyższy szczebel do nagrzanego piekarnika.Piec ok.15 min.Po upieczeniu wyjąć,ostudzić.Przełożyć ciasteczka na talerz płaski i jeść.