Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Wiatraczki z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smakuje z sosem czosnkowym jak i pomidorowym

Wiatraczki z serem

Składniki:

Wiatraczki z serem

 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nie cała łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka rozmiękczonego masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka startego sera cheddar

Sposób przygotowania:

Wiatraczki z serem
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do dużej miski dwukrotnie przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić.
W drugiej misce wymieszać masło ze smalcem. Na przemian dodawać mleko i suche składniki aż masa będzie gładka. Wałkiem rozwałkować na trójkąt o grubości 1 cm. Posypać serem. Zrolować. Pokroić w krążki o grubości 2,5 cm. Przełożyć na teflonową blachę do pieczenia. Piec 30-40 minut na złoto-brązowy kolor. Podawać na gorąco.

Tagi:

sery ser