Sposób przygotowania:
Wiejski kociołek do syta z kluseczkami
1.Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,kroimy w małą kostkę i oprószamy przyprawą do wieprzowiny.Następnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do garnka. 2.Pieczarki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,kroimy w półplasterki.Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do mięsa. 3.Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.Paprykę myjemy,osuszamy,usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki.Następnie paprykę i cebulę przesmażamy na oleju i przekładamy do mięsa i pieczarek.Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. 4.Do mąki dodajemy sól,olej,wbijamy jajka i stopniowo dolewając gorącą wodę zagniatamy dość twarde ciasto.Z ciasta toczymy na stolnicy wałeczki. 5.Gdy składniki będą miękkie dodajemy kluseczki,przecier pomidorowy,groszek i koperek według znania.Gotujemy do miękkości kluseczek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.