Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wiejski kociołek do syta z kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne danie jednogarnkowe,bardzo syte i rozgrzewające,idealne na obiad w chłodne dni.Według mnie do tego dania nie potrzeba już żadnych dodatków,ponieważ są już kluseczki.Kluseczki również zagęszczają zupę.Polecam.

Wiejski kociołek do syta z kluseczkami

Składniki:

Wiejski kociołek do syta z kluseczkami

 

  • 50 dag surowej szynki wieprzowej
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 duże cebule
  • kilka łyżek zielonego groszku (może być świeży,mrożony lub z puszki )
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • bulion warzywny około 4-5 szklanek
  • przyprawa do wieprzowiny
  • koperek ( może być suszony,świeży lub mrożony )

 

Sposób przygotowania:

Wiejski kociołek do syta z kluseczkami
1.Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,kroimy w małą kostkę i oprószamy przyprawą do wieprzowiny.Następnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do garnka. 2.Pieczarki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,kroimy w półplasterki.Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do mięsa. 3.Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.Paprykę myjemy,osuszamy,usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki.Następnie paprykę i cebulę przesmażamy na oleju i przekładamy do mięsa i pieczarek.Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. 4.Do mąki dodajemy sól,olej,wbijamy jajka i stopniowo dolewając gorącą wodę zagniatamy dość twarde ciasto.Z ciasta toczymy na stolnicy wałeczki. 5.Gdy składniki będą miękkie dodajemy kluseczki,przecier pomidorowy,groszek i koperek według znania.Gotujemy do miękkości kluseczek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.