Sposób przygotowania:
Makaron w sosie szpinakowym na szybki obiad
Świeży szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą, drobno pokroić (ja kroję nożyczkami do miski) liście i łodyżki.
W garnku na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na złoty kolor. Wsypać szpinak pokrojony (jeśli mam mrożony to go odmrażam), wymieszać. Dodać przeciśnięty z praski czosnek, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu, mieszać.
Dodać sól, pieprz mielony, pokrojoną drobno mozzarellę, wlać śmietanę, mleko i mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się mozzarelli.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak, odcedzić i wsypać do szpinaku, wymieszać.
W garnku na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na złoty kolor. Wsypać szpinak pokrojony (jeśli mam mrożony to go odmrażam), wymieszać. Dodać przeciśnięty z praski czosnek, podsmażać z 5 minut na średnim ogniu, mieszać.
Dodać sól, pieprz mielony, pokrojoną drobno mozzarellę, wlać śmietanę, mleko i mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się mozzarelli.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak, odcedzić i wsypać do szpinaku, wymieszać.