Szefowa kuchni ;-)

Szefowa kuchni ;-)

Kucharz
[Przepisów: 4]

Wielkanocna babka krówkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Otoczka wszelkich wielkanocnych ciast musi być radosna i kolorowa. Ta babka jest nieprzyzwoicie mocno karmelowa, nieprzyzwoicie słodka i nieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta.

Wielkanocna babka krówkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocna babka krówkowa

 

  • Babka:
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 200g masy kajmakowej
  • 250g krówek
  • 50g mlecznej czekolady
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Polewa:
  • 100g czekolady karmelowej (można zastąpić białą lub mleczną)
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka oleju

 

  • kolorowe, czekoladowe jajeczka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka krówkowa
1. Krówki siekamy na kawałki i posypujemy delikatnie mąką - dzięki temu się nie skleją. Siekamy również czekoladę. 2. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. 3. Masło ucieramy z cukrem na puch. 4. Cały czas miksując dodajemy jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo mąkę. 5. Do powstałej masy dodajemy posiekane krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką. 6. Masę wylewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto. 8. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.
Wielkanocna babka krówkowa
Gotowa babka wielkanocna przed rozkrojeniem.