zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Wielkanocna babka na kajmaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szybka babka świąteczna z masą kajmakową. Mój synek takie uwielbia, jak to mówi : " babka bez bakaliów "

Wielkanocna babka na kajmaku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocna babka na kajmaku

 

  • 400 g masy krówkowej kajmakowej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 wiejskie jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka na kajmaku
Miękką margarynę dobrze utrzeć z masą kajmakową. Następnie przez sitko przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao ( ja zapomniałam i dodałam kakao potem ). Do utartej margaryny z masą dodawać po jednym jajku cały czas mieszając masę aby się dobrze połączyło. Gdy masa jest gładka dodawać porcjami mieszankę suchych składników czyli mąki, proszku do pieczenia i kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 23 cm ( górne wymiary formy ) wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny do tak zwanego suchego patyczka ale czas zależy od tego jaki mamy piekarnik. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem a potem wystudzić.
Wielkanocna babka na kajmaku
robotem wymieszac składniki na babkę zaczynaąjąc od jajek
Wielkanocna babka na kajmaku
ciasto przełożyć do przygotowanej formy .
Wielkanocna babka na kajmaku
babkę upiec wystudzić i posypać cukrem pudrem