gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Pieczeń z jajkiem w środku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pieczeń z jajkiem to idealne danie na uroczysty obiad. Zapraszam do przygotowania pieczeni na podstawie mojego przepisu.

Pieczeń z jajkiem w środku Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pieczeń z jajkiem w środku

 

  • 800 g mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 2 jajka surowe
  • 3 jajka ugotowane
  • sól, pieprz, kucharek
  • 1/2 opakowania kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 słoiczka marynowanej papryki czerwonej
  • poszatkowana garść natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczeń z jajkiem w środku
Do większej miski wkładamy mięso mielone, przyprawiamy, wbijamy 2 jajka i bułkę, którą należy wcześniej namoczyć w wodzie. Całość wyrabiać przez chwilę, do uzyskania jednolitej masy.

Następnie dodajemy pozostałe składniki: kukurydzę, groszek, paprykę i poszatkowaną natkę pietruszki. Wyrobić całość dość ostrożnie.

Połowę masy przekładamy do natłuszczonej formy. Następnie układamy na masie (na środku) ugotowane i obrane ze skorupki jajka. Przykrywamy drugą połową masy. Wierzch przed włożeniem do piekarnika można namoczyć rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku w 170 st. przez ok. 50-60 minut. Podawać ciepłe.
Pieczeń z jajkiem w środku
Na sam początek należy przygotować wszystkie składniki.
Pieczeń z jajkiem w środku
Całość należy wykonywać dokładnie i ostrożnie
Pieczeń z jajkiem w środku
Wszystkie składniki mieszamy w misce bardzo powoli.
Pieczeń z jajkiem w środku
Następnie połowę masy wykładamy do formy, ukłądamy 3 jajka.
Pieczeń z jajkiem w środku
Nakłądamy dalszą część masy.
Pieczeń z jajkiem w środku
Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy.
Pieczeń z jajkiem w środku
Pieczeń z jajkiem w środku