Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone z przeprawami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Unikalny przepis na kotlety mielone, które są pulchne i soczyste. Kotlety to domowe danie mięsne. Istnieje wiele przepisów na pyszne kotlety. Ale jak dodamy włoskich ziół, kotlety mają wyrazisty smak i są bardzo smaczne.

Mielone z przeprawami włoskimi

Składniki:

Mielone z przeprawami włoskimi

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g sera żółtego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka tymianku
  • Sól

Sposób przygotowania:

Mielone z przeprawami włoskimi

I

Mielone z przeprawami włoskimi

1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy. Wsypuję sól, przyprawy włoskie, bułkę tartą. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach, połowę sera dodaję do mięsa.

II

Mielone z przeprawami włoskimi

2. Mięso wyrabiam, formuję kotlety, lekko rozpłaszczam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

III

Mielone z przeprawami włoskimi

3. Po tym czasie wyjmuję, każdy kotlet posypuję pozostałym serem i zapiekam 10 minut w piekarniku.

IV

4. Kotlety gotowe, podaję z surówką oraz frytkami.
5. Smacznego.