SUPERPRZEPIS

Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiem

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiem

Ciekawa propozycja na świąteczne śniadanie lub obiad. Danie najlepiej smakuje z sosem chrzanowym bądź śmietanowym.

Składniki:

Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiem

 

  • 1 kg schabu
  • 25 dag mielonego
  • 45 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 4 jajka
  • kromka chleba
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiem

Rolada schabowa 1

Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiem
Rozcięty schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa

Mięso przekrawamy wzdłuż tak, żeby powstał prostokąt. Dokładnie rozbijamy tłuczkiem, żeby mięso było cienkie.

Rolada schabowa 2

Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiem
Mięso mielone wykładamy na rozbity schab

Jajka gotujemy na twardo. Mięso mielone łączymy z namoczoną w wodzie kromką chleba. Dodajemy surowe jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na schab.

Rolada schabowa 3

Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiem
Szpinak przekładamy na patelnię. Podgrzewamy

Szpinak rozmrażamy na patelni.

Rolada schabowa 4

Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiem
Szpinak doprawiamy czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku

Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem

Rolada schabowa 5

Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiem
Szpinak wykładamy na mięso. Wyrównujemy.

Szpinak wykładamy na mięso.

Rolada schabowa 6

Wielkanocna rolada schabowa z szpinakiem i jajkiem
Jajka układamy z brzegu mięsa. Zwijamy mięso w roladę.

Na brzegu mięsa kładziemy obrane ze skorupek jajka. Zawijamy mięso w roladę. Trzeba to zrobić dość ciasno. Owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 2 h w 180 stopniach C. Wyciągamy z piekarnika i kroimy w plastry.


Tagi:

rolady dania