iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Rolady z szynki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Najlepsze rolady to z wołowiny, ale takie z szynki też są bardzo dobre i od czasu do czasu można sobie takie zrobić.

Rolady z szynki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolady z szynki

 

  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
  • 1 większe pętko wędzonej kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • musztarda rosyjska
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Rolady z szynki

ETAP 1:

Roladki z szynki
Mięso posmarować gruba warstwą musztardy.

Mięso pokroić w grube plastry i rozbić na cienkie płaty, następnie posmarować mięso grubą warstwą musztardy.

ETAP 2:

Roladki z szynki
Wszystkie dodatki ułożyć na rozbitym mięsie.

Boczek, kiełbasę, ogórka i paprykę pokroić w grubsze słupki, cebulę pokroić w piórka.

Na posmarowanym musztardą mięsie ułożyć boczek, kiełbasę, ogórka i paprykę oraz cebulę,

ETAP 3:

Roladki z szynki
Ja zawsze obwiązuję roladki nicią bo tak jest bezpioeczniej.

następnie ciasno zwinąć i spiąć wykałaczką lub obwiązać nicią.

ETAP 4:

Roladki z szynki

Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć roladki ze wszystkich stron na mocno brązowy kolor.

Obsmażone roladki przełożyć do garnka i zalać je 1/2 litra gorącej wody, a na patelni podsmażyć na złoty kolor pozostałą z robienia roladek cebulę i dodać ja do mięsa, dołożyć 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę musztardy, liść laurowy i na małym ogniu dusić pod przykryciem około 1 godziny.

Miękkie roladki wyjąć z garnka i przestudzić, następnie bardzo delikatnie zdjąć z nich nici lub wykałaczki, powstały w trakcie duszenia sos zagęścić około 1 łyżką mąki wymieszaną w niewielkiej ilości wody i doprawić do smaku do gorącego sosu włożyć roladki, aby mogły się podgrzać.


Tagi:

szynka