Sposób przygotowania:
Rolada schabowa z kaszą kuskus
Do moździerza przełożyć kolendrę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka jałowca i zioła prowansalskie. Dokładnie utrzeć. Utarte przyprawy przełożyć do miseczki. Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do pieczeni, olej, musztardę, ocet i sól peklową. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Schab rozkroić tak, żeby otrzymać niezbyt gruby, duży prostokąt. Suszone pomidory grubo pokroić (użyłam małych suszonych pomidorów przypominających rodzynki). Kukurydzę odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Listki bazylii posiekać. Do pokrojonych pomidorów dodać kukurydzę, cebulę, bazylię i oliwę. Dokładnie wymieszać. Przygotowane nadzienie rozłożyć na płacie mięsa, pozostawiając ok. 5 cm wolne na końcu, żeby podczas zwijania nadzienie nie wylatywało. Zwinąć ścisłą roladę. Nadzianą roladę mocno obwiązać nicią lub sznurkiem i przełożyć do naczynia. Przygotowaną wcześniej marynatą dokładnie natrzeć mięso. Naczynie z roladą przykryć i odstawić na 2 dni do lodówki. Roladę należy przewracać podczas marynowania. Należy robić to co ok. 12 godzin. Jak mięso się zamarynuje, rozgrzać na patelni trochę oleju i zrumienić na nim wyjęte z marynaty mięso. Zrumienione mięso przełożyć do brytfanki, wlać marynatę, w której się marynowało. Brytfankę przykryć. Roladę piec w 180stopniach przez ok. 1 godzinę i 40 minut. Po godzinie pieczenia zdjąć pokrywkę i piec roladę dalej po 20 minut z każdej strony. Bulion wieprzowy zagotować, zalać nim kaszę kuskus (wlać tyle bulionu, żeby sięgał ok. 0,5 cm powyżej kaszy. Kaszę przykryć i odstawić do napęcznienia. Jak kasza napęcznieje wymieszać ją widelcem. Natkę pietruszki posiekać, dodać do kaszy i wymieszać. Z upieczonej rolady odwinąć nici. Kroić ją w plastry. Podawać na kaszy kuskus z dodatkiem marynowanych szparagów.
marietta