SUPERPRZEPIS

Wielkanocne zajączki

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Wielkanocne zajączki Więcej zdjęć (5)

Ten Wielkanocny deser powstaje bardzo szybko, a dodatkowo pysznie smakuje! Zajączki szczególnie zyskają uznanie najmłodszych, małych konsumentów:)

Składniki:

Wielkanocne zajączki

 

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne zajączki
SER: Ser przekładamy do malaksera. Dokładamy do niego żółtko, cukier waniliowy i cukier puder. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Pod koniec dodajemy mąkę oraz budyń.

WYKONANIE: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 8 główek zajączków. W co drugiej główce wycinamy środek, zostawiając tylko ok 0,5 cm brzeg. Wycinanie można sobie pomóc okrągłym naczyniem. Uszy wycinamy już nożem. Ja wycinałam od kokilki:). Na przygotowanej blaszce układamy całe główki. Uszy i brzegi smarujemy białkiem. Na całe elementy nakładamy elementy z wyciętym środkiem. Przyłożone ciasto także smarujemy białkiem. W środek nakładamy przygotowany ser, wykonując z niego lekką „kopkę”. Z resztek ciasta wycinamy małe kółeczka, które będą stanowiły noski. Układamy je koło siebie na serze. Tak przygotowane zajączki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C). Serniczki pieczemy około 20 minut do zrumienienia. Uszy zajączków wcześniej się zarumienią, dlatego w trakcie pieczenia przykrywamy je złotkiem, by się nie spiekły za bardzo. Gotowe deserki wyciągamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Z rozpuszczonej wykonujemy oczy i buzię. W środek czekoladowych kropek wbijamy małe części żurawiny. Pozostawiamy całość , by czekolada zastygła. Gotowe!!!
Wielkanocne zajączki
Z ciasta francuskiego wycinamy 8 główek zajączków
Wielkanocne zajączki
Pod koniec miksowania składników sera dodajemy budyń oraz mąkę
Wielkanocne zajączki
Na całe elementy nakładamy główki z wyciętym środkiem
Wielkanocne zajączki
Na wyłożonym serze układamy wycięte kółeczka- noscki