Sposób przygotowania:
Wielkanocne zajączki
SER: Ser przekładamy do malaksera. Dokładamy do niego żółtko, cukier waniliowy i cukier puder. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Pod koniec dodajemy mąkę oraz budyń.
WYKONANIE: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 8 główek zajączków. W co drugiej główce wycinamy środek, zostawiając tylko ok 0,5 cm brzeg. Wycinanie można sobie pomóc okrągłym naczyniem. Uszy wycinamy już nożem. Ja wycinałam od kokilki:). Na przygotowanej blaszce układamy całe główki. Uszy i brzegi smarujemy białkiem. Na całe elementy nakładamy elementy z wyciętym środkiem. Przyłożone ciasto także smarujemy białkiem. W środek nakładamy przygotowany ser, wykonując z niego lekką „kopkę”. Z resztek ciasta wycinamy małe kółeczka, które będą stanowiły noski. Układamy je koło siebie na serze. Tak przygotowane zajączki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C). Serniczki pieczemy około 20 minut do zrumienienia. Uszy zajączków wcześniej się zarumienią, dlatego w trakcie pieczenia przykrywamy je złotkiem, by się nie spiekły za bardzo. Gotowe deserki wyciągamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Z rozpuszczonej wykonujemy oczy i buzię. W środek czekoladowych kropek wbijamy małe części żurawiny. Pozostawiamy całość , by czekolada zastygła. Gotowe!!!
WYKONANIE: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 8 główek zajączków. W co drugiej główce wycinamy środek, zostawiając tylko ok 0,5 cm brzeg. Wycinanie można sobie pomóc okrągłym naczyniem. Uszy wycinamy już nożem. Ja wycinałam od kokilki:). Na przygotowanej blaszce układamy całe główki. Uszy i brzegi smarujemy białkiem. Na całe elementy nakładamy elementy z wyciętym środkiem. Przyłożone ciasto także smarujemy białkiem. W środek nakładamy przygotowany ser, wykonując z niego lekką „kopkę”. Z resztek ciasta wycinamy małe kółeczka, które będą stanowiły noski. Układamy je koło siebie na serze. Tak przygotowane zajączki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C). Serniczki pieczemy około 20 minut do zrumienienia. Uszy zajączków wcześniej się zarumienią, dlatego w trakcie pieczenia przykrywamy je złotkiem, by się nie spiekły za bardzo. Gotowe deserki wyciągamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Z rozpuszczonej wykonujemy oczy i buzię. W środek czekoladowych kropek wbijamy małe części żurawiny. Pozostawiamy całość , by czekolada zastygła. Gotowe!!!
robaczek
mocsłodkości
biedroneczki