aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Wielkanocne babeczki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Na wielkanocny deser polecam małe, zgrabne i bardzo smaczne babeczki z niespodzianką w środku którą jest słodka i soczysta marmolada. Babeczki swoim smakiem i wyglądem zachwycą zarówno dorosłych jak i dzieci.

Wielkanocne babeczki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne babeczki z marmoladą

 

  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne babeczki z marmoladą
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie powoli wsypujemy cukier i nadal ubijamy. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Lekko miksujemy powoli dolewając mleko. Następnie do ciasta dolewamy olej i nadal miksujemy na jednolite ciasto. Do papilotek na muffinki nakładamy po łyżce ciasta. Na środku układamy po łyżeczce marmolady i ponownie po łyżce ciasta, tak żeby marmolada była całkowicie przykryta ciastem. Papilotki układamy na blaszce i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 170C na 20-25 minut. Przestudzone babeczki możemy udekorować cukrem pudrem – jak ktoś lubi mocno słodkie. 
Wielkanocne babeczki z marmoladą
Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.
Wielkanocne babeczki z marmoladą
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Miksujemy dokładnie powoli wlewając mleko i na końcu olej.
Wielkanocne babeczki z marmoladą
Na dno papilotek wylewamy łyżkę ciasta i układamy na nim po łyżeczce marmolady.
Wielkanocne babeczki z marmoladą
Na marmoladę ponownie wylewamy ciasto. Babeczki pieczemy przez ok. 25 minut.