Sposób przygotowania:
Wielkanocne babeczki z marmoladą
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie powoli wsypujemy cukier i nadal ubijamy. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Lekko miksujemy powoli dolewając mleko. Następnie do ciasta dolewamy olej i nadal miksujemy na jednolite ciasto. Do papilotek na muffinki nakładamy po łyżce ciasta. Na środku układamy po łyżeczce marmolady i ponownie po łyżce ciasta, tak żeby marmolada była całkowicie przykryta ciastem. Papilotki układamy na blaszce i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 170C na 20-25 minut. Przestudzone babeczki możemy udekorować cukrem pudrem – jak ktoś lubi mocno słodkie.