mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Wielkanocne jajeczka bajaderkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kiedy po świętach zostanie Wam kilkudniowe ciasto możecie przerobić je na pyszne jajeczka bajaderkowe:)

Wielkanocne jajeczka bajaderkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne jajeczka bajaderkowe

 

  • kilkudniowe ciasto - ilość dowolna
  • 1-2 łyż. dżemu
  • bakalie (rodzynki, śliwki suszone, morele suszone, orzechy)
  • polewa czekoladowa
  • posypka cukrowa do ozdoby

Sposób przygotowania:

Wielkanocne jajeczka bajaderkowe
Ciasto rozkruszam do miski. Bakalie zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie kroję bakalie w mniejsze kawałki. Orzechy drobno siekam lub mielę. Bakalie i orzechy dodaję do ciasta wraz z dżemem w ilości takiej aby masa była zwarta, ale nie sypka ani nie za rzadka. Z masy lepię kuleczki, z których formuję jajeczka. Każde jajko polewam polewą czekoladową, po czym dekoruję cukrowymi posypkami. Wstawiam do lodówki do schłodzenia na 1-2 godziny.
Wielkanocne jajeczka bajaderkowe
Do miski rozkruszam kilkudniowe ciasto, można też zmiksować
Wielkanocne jajeczka bajaderkowe
Do ciasta dodaję pokrojone bakalie i orzechy
Wielkanocne jajeczka bajaderkowe
Z masy formuję kuleczki a z nich jajeczka
Wielkanocne jajeczka bajaderkowe
Następnie jajeczka dekoruję polewą czekoladową