Sposób przygotowania:
Dwukolorowe jajka świąteczne
1. Ciasto jasne: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać cukier, sól, jajko, syrop i miękkie masło. Wyrobić dobrze mikserem, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. 2. Ciasto ciemne: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać cukier i sól, wymieszać. Kakao wymieszać z cukrem i mlekiem, a następnie połączyć z mąką z proszkiem, dodając jajko, syrop i masło. Wszystko wyrobić dobrze mikserem, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. 3. Ciasto ciemne i jasne rozwałkować pomiędzy folią spożywczą (dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do stolnicy i do wałka). Następnie pokroić obydwa, rozwałkowane ciasta na mniejsze prostokąty (powinny być podobnej wielkości) Pierwszy prostokąt z ciasta ciemnego posmarować białkiem, przykryć drugim- z jasnego ciasta i tak układać na zmianę, aż uzyskamy wysokość naszej foremki w kształcie jajka. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 minut w zamrażalniku (dzięki temu będzie się łatwiej kroiło) Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki o grubości około 1 cm, a z nich za pomocą foremki wykrawać jajka. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie zdjąć jajeczka z blaszki i odstawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)