akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Dwukolorowe jajka świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wielkanoc się zbliża, więc nie może zabraknąć jajek :) Ja proponuję właśnie te ciasteczka, dwukolorowe, bardzo kruche i niezwykle smaczne. Serdecznie polecam!

Dwukolorowe jajka świąteczne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dwukolorowe jajka świąteczne

 

  • Ciasto jasne:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g miękkiego masła

 

  • Ciasto ciemne:
  • składniki jak wyżej + poniższe:
  • 15 g kakao
  • 15 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mleka

 

  • Dodatkowo: 1 białko

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe jajka świąteczne
1. Ciasto jasne: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać cukier, sól, jajko, syrop i miękkie masło. Wyrobić dobrze mikserem, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. 2. Ciasto ciemne: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać cukier i sól, wymieszać. Kakao wymieszać z cukrem i mlekiem, a następnie połączyć z mąką z proszkiem, dodając jajko, syrop i masło. Wszystko wyrobić dobrze mikserem, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. 3. Ciasto ciemne i jasne rozwałkować pomiędzy folią spożywczą (dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do stolnicy i do wałka). Następnie pokroić obydwa, rozwałkowane ciasta na mniejsze prostokąty (powinny być podobnej wielkości) Pierwszy prostokąt z ciasta ciemnego posmarować białkiem, przykryć drugim- z jasnego ciasta i tak układać na zmianę, aż uzyskamy wysokość naszej foremki w kształcie jajka. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 minut w zamrażalniku (dzięki temu będzie się łatwiej kroiło) Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki o grubości około 1 cm, a z nich za pomocą foremki wykrawać jajka. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie zdjąć jajeczka z blaszki i odstawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Dwukolorowe jajka świąteczne
Przygotowywanie ciasta do dwukolorowych jajek świątecznych.