BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Wielkanocne jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Małym sposobem można uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny. Warto przygotować te jajeczka na wielkanocny stół a na pewno zaskoczycie gości.

Wielkanocne jajka

Składniki:

Wielkanocne jajka

składniki

  • 4-5 małych jajek "0"
  • buraka (ja używam soku z takich wekowanych buraczków na zimę, można tez użyć mocnego wywaru

Sposób przygotowania:

Wielkanocne jajka

Marynowanie jajek

Jajka gotuję na twardo i obieram ze skorupek. Do słoika wlewam sok z buraka czerwonego i wkładam jajka.

Sok powinien zakryć jajka. Zostawiam je na 2-3 godziny, by jajka nabrały koloru . Po tym czasie wyjmuję z zalewy i przecinam na pół.

Jajka się zabarwią na różowo -fioletowy kolor. Podaję z kiełkami lub z sałatką i pieczywem.