blackbetty

blackbetty

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

wielkanocne jajka

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wielkanocne ozdoby z gotowanych jajek i warzyw w całości do zjedzenia.

wielkanocne jajka

Składniki:

wielkanocne jajka

 

  • około 10 jaj
  • ser żółty w kawałku
  • świeża rzodkiewka
  • pieprz cały
  • szczypiorek
  • papryka słodka mielona
  • sałata i natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

wielkanocne jajka
jaja gotujemy na twardo.GRZYBEK odcinamy górną węższą część jajka obtaczamy w mielonej papryce, następnie patyczkiem bądź łyżeczka robimy w czerwonym kapeluszu kropki (po prostu odsuwając paprykę). kapelusz ze stopa łączymy krótka lub połową wykałaczki ŁÓDKA - jajo kroimy wzdłuż na 2 równe polówki. Ser żółty czyli nasz żagiel kroimy w trójkąty i nabijamy na czubek wykałaczki tak żeby jej nie było widać z góry, na drugi koniec nakładamy plasterek rzodkiewki i łączymy na skraju z połówka jajka. MYSZKA nr1 - - - (leżąca) jajko kroimy na 2 polówki wzdłuż. 2 ziarnka pieprzu wbijamy w miejsce oczu. 2 plastry rzodkiewki umieszczamy jako uszy, natomiast długi szczypiorek mocujemy jako ogonek, dodatkowo można ze szczypiorku ale krotszych kawałków zrobić wąsy na środku mocując je pieprzem MYSZKA nr2 - - (stojąca) - odcinamy tylko kawałek jajka przy szerszej części tak aby myszka mogła sama stać, póżniej podobnie jak w przypadku Myszki 1 - 2 rzodkiewki jako uszy, 2 pieprze jako oczy, szczypiorek jako ogon i mniejsze kawałki szczypioru jako wąsy. Całość wykonanych ozdób wykładamy na talerz półmisek wcześniej udekorowany liśćmi świeżej sałaty i posypujemy nasze zabawki natka pietruszki