Sposób przygotowania:
wielkanocne jajka
jaja gotujemy na twardo.GRZYBEK odcinamy górną węższą część jajka obtaczamy w mielonej papryce, następnie patyczkiem bądź łyżeczka robimy w czerwonym kapeluszu kropki (po prostu odsuwając paprykę). kapelusz ze stopa łączymy krótka lub połową wykałaczki ŁÓDKA - jajo kroimy wzdłuż na 2 równe polówki. Ser żółty czyli nasz żagiel kroimy w trójkąty i nabijamy na czubek wykałaczki tak żeby jej nie było widać z góry, na drugi koniec nakładamy plasterek rzodkiewki i łączymy na skraju z połówka jajka. MYSZKA nr1 - - - (leżąca) jajko kroimy na 2 polówki wzdłuż. 2 ziarnka pieprzu wbijamy w miejsce oczu. 2 plastry rzodkiewki umieszczamy jako uszy, natomiast długi szczypiorek mocujemy jako ogonek, dodatkowo można ze szczypiorku ale krotszych kawałków zrobić wąsy na środku mocując je pieprzem MYSZKA nr2 - - (stojąca) - odcinamy tylko kawałek jajka przy szerszej części tak aby myszka mogła sama stać, póżniej podobnie jak w przypadku Myszki 1 - 2 rzodkiewki jako uszy, 2 pieprze jako oczy, szczypiorek jako ogon i mniejsze kawałki szczypioru jako wąsy. Całość wykonanych ozdób wykładamy na talerz półmisek wcześniej udekorowany liśćmi świeżej sałaty i posypujemy nasze zabawki natka pietruszki
dusia30
zewa
blackbetty
Jojo
msewka
dzastina
kinga
góralka
kasik12
iwona3004
eli_555