Sposób przygotowania:
Wielkanocne jajka faszerowane porem
Pory umyć, osuszyć i pokroić w krążki. Na patelni roztopić masło i dodać pory. Dodać około 2 łyżki wody i dusić do miękkości. Nie pozwolić się zrumienić. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie przełożyć do blendera i zblendować. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Przekroić na pół. Ostrożnie wyjąć żółtka i przełożyć do miski. Rozetrzeć za pomocą kulki aby nie było grudek. Do roztartych żółtek dodać pory. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Dodać musztardę i majonez i dobrze wymieszać na gładką pastę. Przełożyć do szprycy i nakładać porcje pasty na połówki białek. Paprykę osuszyć z zalewy. Pokroić na cienkie paseczki. Położyć je na połowie jajek. Na drugiej połowie ułożyć kawałki szczypiorku. Smacznego!