monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wielkanocne jajka faszerowane porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na przepiękne,kolorowe faszerowane jajka, które z pewnością będą ozdobą wielkanocnego stołu, zapraszam:)

Wielkanocne jajka faszerowane porem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocne jajka faszerowane porem

 

  • 4 jajka
  • 70 g pora
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • świeżo mielone płatki chili
  • 1/2 strąka konserwowej papryki
  • 1 gałązka grubego szczypiorku
  • 1 łyżka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne jajka faszerowane porem
Pory umyć, osuszyć i pokroić w krążki. Na patelni roztopić masło i dodać pory. Dodać około 2 łyżki wody i dusić do miękkości. Nie pozwolić się zrumienić. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie przełożyć do blendera i zblendować. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Przekroić na pół. Ostrożnie wyjąć żółtka i przełożyć do miski. Rozetrzeć za pomocą kulki aby nie było grudek. Do roztartych żółtek dodać pory. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Dodać musztardę i majonez i dobrze wymieszać na gładką pastę. Przełożyć do szprycy i nakładać porcje pasty na połówki białek. Paprykę osuszyć z zalewy. Pokroić na cienkie paseczki. Położyć je na połowie jajek. Na drugiej połowie ułożyć kawałki szczypiorku. Smacznego!
Wielkanocne jajka faszerowane porem
uduszona do miękkosci porę zblendować
Wielkanocne jajka faszerowane porem
do roztartych żółtek dodać pory
Wielkanocne jajka faszerowane porem
doprawić do smaku i dodać majonez i musztardę