Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Wielkanocne kosze z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Kruche tartaletki w Wielkanocnym stylu z kremem muślinowym i świeżymi owocami. Dla mnie święta mogłyby się nigdy nie kończyć.

Wielkanocne kosze z owocami

Składniki:

Wielkanocne kosze z owocami

Ciasto kruche

Krem muślinowy

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • laska wanilii

Dodatki

  • Owoce świeże i kandyzowane
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Wielkanocne kosze z owocami
Z mąki, schłodzonego masła, cukru i żółtek zagnieć kruche ciasto. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczone formy, z pozostałego ciasta wytnij uchwyty do koszy. Ciastka piecz 20 min w 170 stop.

W między czasie przygotuj krem, żółtka ubij z cukrem po czym dodaj do nich zagotowaną śmietankę i wanilię, miskę z kremem ustaw na garnku z wrzącą wodą i energicznie ubijaj całość przez 25 min.

Kiedy krem zgęstnieje cienkim strumieniem dolej gorące masło, gotowy krem zdejmij z garnka i ubijaj aż do ostygnięcia.

Na ostudzone tartaletki wylej porcję kremu po czym umocuj uchwyty, całość udekoruj owocami.

Gotowe kosze wstaw do lodówki na 4-5 godzin.