Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka serowe nadziewane jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo proste w wykonaniu,szybkie,stosunkowo tanie ciasteczka z ciasta serowego nadziane cząsteczkami jabłek,potrzepane cukrem cynamonowym.

Ciasteczka serowe nadziewane jabłkami

Składniki:

Ciasteczka serowe nadziewane jabłkami

Na ciasto:

Dodatkowo:

  • 3-4 jabłka
  • cukier cynamonowy do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka serowe nadziewane jabłkami

Przygotowanie ciasta:

Ser zmielić w maszynce do mięsa. Mąkę przesiać,dodać margarynę startą na grubych oczkach tarki oraz zmielony ser.Zagnieść szybko i dokładnie ciasto.

Przygotowanie jabłek:

Jabłka umyć,obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka przekroić na 3-4 cząstki.

Wykrawanie krążków z ciasta:

Ciasteczka serowe nadziewane jabłkami
Na krążkach ciasta z boku położyć po cząstce jabłka

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok.1/2 cm. Wykrawać szklanką krążki. Na boku każdego krążka ułożyć cząstkę jabłka.

ETAP 4:

Ciasteczka serowe nadziewane jabłkami
Sklejone pierożki układamy na przygotowanej blaszce

Krążki ciasta złożyć na pół i zlepić tylko boki pierożków. Ułożyć ciasteczka w odstępach na przygotowanej wcześniej blaszce,wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Etap końcowy :

Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy ok.20-25 min. Gorące ciasteczka ściągamy z blaszki i posypujemy cukrem z cynamonem.