Sposób przygotowania:
Koszyczek wielkanocny
Do miski wsypujemy przesianą mąkę . Podgrzewamy połowę mleka ( ma być ciepłe , nie gorące ) , dodajemy z kruszone drożdże i łyżkę cukru , mieszamy , aż drożdże się rozpuszczą . Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia w mace. Delikatnie mieszamy , tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy pod ściereczką na 20 minut aby drożdże zaczęły pracować . Po 20 minutach wlewamy resztę mleka ( podgrzewamy aby było ciepłe ). Dodajemy pozostały cukier i sól . Wbijamy jajo i zagniatamy ciasto ( ma być elastyczne) Zostawiamy pod ściereczka do wyrośnięcia ( 1-1.1/2 godziny ) Ciasto wałkujemy trochę grubsze jak na makaron. Kroimy paski 1.1/5 cm dosyć długie , tak aby można było przełożyć przez miskę z jednego końca na drugi. Dosyć gęsto kładziemy na przemian, aż do zapełnienia miejsca . Pamiętajcie by miskę obłożyć folią aluminiową i wysmarować olejem. Najpierw kładziemy pionowe paski , a potem poprzeczne. Na koniec wycinamy kółko i kładziemy na górę przyciskając . Smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach ( Przykryłam folią aluminiową by za bardzo się nie przypiekł. Zostaje nam kawałek ciasta z którego robimy warkocz i przekładamy przez miskę , bedzie to rączka do koszyczka. Pieczemy również 25 minut w 180 stopniach. Moja miska miała 22 cm , więc koszyczki wyszły dwa . Do jednego zrobiłam rączkę i wianuszek na koszyczek .
Nina W.
Dinah
lalunia
Koszyczek bardzo łatwo się robi . Przekonaj się i powiedz czy było trudno ;)
lalunia
Nina zrób naprawdę łatwo się robi .
mocsłodkości
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki