Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wielkanocne muffinki z suszoną figą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie muffinki to pyszna propozycja na świąteczny stół zamiast tradycyjnej babki. Muffinki są pyszne, a dodatek suszonej figi sprawia, że są wyjątkowe. Muffinki udekorowałam białą czekoladą i płatkami migdałowymi. Wyglądają pięknie.

Wielkanocne muffinki z suszoną figą

Składniki:

Wielkanocne muffinki z suszoną figą

Ciasto:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75 ml zimnego mleka
  • 75 ml oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 15 dag fig suszonych
  • 5 dag polewy i dekoracji białej
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Wielkanocne muffinki z suszoną figą

Wykonanie ciasta:

Wielkanocne muffinki z suszoną figą
Z podanych składników wykonujemy ciasto na muffinki.

Jajka wbić do miski, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy, zmiksować na puszystą masę, następnie wlać olej i mleko i chwilkę pomiksować. Następnie wsypać obie mąki i proszek do pieczenie i ponownie dokładnie zmiksować. Suszone figi pokroić w kostkę, wrzucić je do ciasta i dokładnie wymieszać łyżką.

Do pieczenia:

Wielkanocne muffinki z suszoną figą
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek.

Tak wykonane ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

Pieczenie:

Wielkanocne muffinki z suszoną figą
Pieczemy do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka.

Muffinki należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się. Sprawdzić suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dobrze wstudzić.

Dekoracja i podanie:

Wielkanocne muffinki z suszoną figą
Muffinki dekorujemy polewą i płatkami migdałowymi.

Polewę białą należy rozpuścić według przepisu na opakowaniu i posmarować nią muffinki, następnie posypać płatkami owsianymi i odłożyć na chwilę do zastygnięcia polewy. Gotowe podawać, smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.