dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 288]

Muffinki śnieżne kule

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Muffinki udekorowane w bardzo świąteczny sposób na wzór śnieżnych kul. Wykonanie nie jest łatwe, ale za to bardzo oryginalne. Szklana kula zrobiona jest z czystej żelatyny z odrobiną wody. W środek możemy włożyć zrobioną cukrową ozdobę.

Muffinki śnieżne kule

Składniki:

Muffinki śnieżne kule

"szklane kule"

  • 2 opakowania żelatyny w płatkach (12 szt.)
  • 4 łyżki wody
  • 10 małych baloników
  • 1 łyżka oleju
  • kawałek styropianu do wkładania baloników na patyczkach

muffinki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • świąteczna posypka
  • cukrowa lub sztuczna dekoracja świąteczna do środka kuli

Sposób przygotowania:

Muffinki śnieżne kule
"Szklane kule": Baloniki nadmuchać do niewielkiej wielkości, tak by ich średnica nie była większa od średnicy muffinek. Zawiązać, umocować na patykach do szaszłyków.

Dłonie delikatnie obtoczyć w oleju, posmarować nimi każdy balon (po to by potem żelatyna odeszła z baloników).

Do rondelka wlać większą ilość wody, pojedynczy włożyć do niej płatki żelatyny. Zostawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Wyjąć, odcisnąć, wlać 4 łyżki wody, lekko podgrzewając rozpuścić. Każdy balonik obtaczać w żelatynie, wbić w styropian na ok. 5-10 minut.

Po tym czasie czynność obtaczania w żelatynie powtórzyć jeszcze 2 razy. Zostawić do zesztywnienia żelatyny na całą noc.

Teraz najtrudniejsza czynność- wyjmowanie baloników. Przebijamy balonik przy wiązaniu i szybko obcinamy nożyczkami tworząc "szklaną kulę". wyjmujemy balonik. Ewentualnie wygniecioną kulę można delikatnie naprostować (u mnie to nie całkiem się udało).

Muffinki: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, jajko i jogurt, krótko zmiksować. Wyłożyć do 10 foremek na muffinki.

Piec w metalowej formie na muffinki w piekarniku nagrzanym do 180C, przez ok. 25 minut. Ostudzić.

Lukier: Do cukru wlać 2 łyżki wody, rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier okazałby się zbyt gęsty, można dodać jeszcze odrobinę wody.

Gotowym lukrem polać ostudzone muffinki, od razu posypując posypką. Na środek polukrowanej muffinki ułożyć dowolną zabawkę lub dekorację cukrową, nakryć "szklaną kulą".