Sposób przygotowania:
Pasztet Eli z kaczkiprzygotowanie składników
Kaczki przeciąć na połówki i opłukać. Z kaczek usunąć nadmiar tłuszczu ze skórą i odłożyć. Cebule obrać z łupinek, przekroić na połówki i opalić na suchej patelni. Obrać ząbki czosnku z łupinek. Marchew, pietruszki i seler obrać i opłukać. Wątróbki opłukać i oczyścić z błonek. Przygotować liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
przygotowanie składników cd
Do dużego garnka włożyć polówki kaczki, jarzyny, cebule, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu aż mięso kaczki będzie miękkie. Wyjąć mięso kaczki z wywaru, ostudzić i obrać z kości. Jarzyny wyjąć i wykorzystać do sałatki. Wywar przecedzić.
przygotowanie pasztetu
Cebulę obrać z łupinek i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać wątróbki,cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Wyjąć z wątróbek liście laurowe i ziele angielskie. Wątróbki ostudzić. Mięso, wątróbki z cebulą, tłuszcz ze skórą z kaczki zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Dodać żółtka, przyprawy, wywar i dokładnie wyrobić masę.
przygotowanie pasztetu cd
Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do masy pasztetowej i delikatnie wymieszać.
przygotowanie pasztetu cd
Masę pasztetową przełożyć do foremek aluminiowych.
przygotowanie pasztetu cd
Foremki z pasztetem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na dno piekarnika postawić płaski garnek z wodą. piec pasztet przez około 80 minut. Po upieczeniu pasztety ostudzić i włożyć do lodówki żeby stężały.
Smacznego!