eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pasztet Eli z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pyszny pasztet z kaczki. Taki pasztet można przygotować nie tylko na Wielkanoc, lecz też na inne okazje.

Pasztet Eli z kaczki

Składniki:

Pasztet Eli z kaczki

rosół

wątróbka

pozostałe składniki

  • 6 jajek
  • 300 ml wywaru z kaczki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Pasztet Eli z kaczki

przygotowanie składników

Pasztet Eli z kaczki
Przygotować składniki pasztetu z kaczki.

Kaczki przeciąć na połówki i opłukać. Z kaczek usunąć nadmiar tłuszczu ze skórą i odłożyć. Cebule obrać z łupinek, przekroić na połówki i opalić na suchej patelni. Obrać ząbki czosnku z łupinek. Marchew, pietruszki i seler obrać i opłukać. Wątróbki opłukać i oczyścić z błonek. Przygotować liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.

przygotowanie składników cd

Pasztet Eli z kaczki
Kaczki ugotować z jarzynami, cebulami, czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.

Do dużego garnka włożyć polówki kaczki, jarzyny, cebule, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu aż mięso kaczki będzie miękkie. Wyjąć mięso kaczki z wywaru, ostudzić i obrać z kości. Jarzyny wyjąć i wykorzystać do sałatki. Wywar przecedzić.

przygotowanie pasztetu

Pasztet Eli z kaczki
Mięso, tłuszcz i wątróbkę z cebulką zmielić, dodać pozostałe składniki i wyrobić masę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać wątróbki,cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Wyjąć z wątróbek liście laurowe i ziele angielskie. Wątróbki ostudzić. Mięso, wątróbki z cebulą, tłuszcz ze skórą z kaczki zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Dodać żółtka, przyprawy, wywar i dokładnie wyrobić masę.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet Eli z kaczki
Do masy pasztetowej doać pianę z białek i wymieszać.

Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do masy pasztetowej i delikatnie wymieszać.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet Eli z kaczki

Masę pasztetową przełożyć do foremek aluminiowych.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet Eli z kaczki

Foremki z pasztetem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na dno piekarnika postawić płaski garnek z wodą. piec pasztet przez około 80 minut. Po upieczeniu pasztety ostudzić i włożyć do lodówki żeby stężały.


Smacznego!