Sposób przygotowania:
Wielkanocne „ptasie gniazda”ETAP 1
CIASTECZKA: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta
ETAP 2
Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego kakaowego ciasta.
ETAP 3
Gotowe schładzamy w lodówce około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Otrzymamy porcje przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku.
Ciasto wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując z niego „gniazda”.
ETAP 4
Środek każdego gniazda utłaczamy plastikową nakrętką od butelki. Tak uformowane ciasteczka przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 10 minut w 180°C. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Rozpuszczoną napełniamy środki naszych ciasteczek. Na czekoladę wykładamy po 3 jajeczka. Całość odkładamy, by czekolada zastygła. Gotowe.
SylaUla