jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Wielkanocne „ptasie gniazda”

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka idealna na Wielkanoc. Fajnie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują. Wbrew pozorom powstają szybko i nie są trudne.

Wielkanocne „ptasie gniazda” Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne „ptasie gniazda”

CIASTO:

  • 210 gram mąki,
  • 100 gram masła,
  • 80 gram cukru pudru,
  • ¼ szklanki kakao,
  • 1 żółtko,
  • Szczypta soli,

DODATKOWO:

  • 100 gram mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • Czekoladowe jajeczka

Sposób przygotowania:

Wielkanocne „ptasie gniazda”

ETAP 1

Wielkanocne „ptasie gniazda”
przygotowujemy składniki ciasta

CIASTECZKA: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta

ETAP 2

Wielkanocne „ptasie gniazda”
zagniatamy jednolite kakaowe ciasto

Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego kakaowego ciasta.

ETAP 3

Wielkanocne „ptasie gniazda”
formujemy kakaowe gniazda

Gotowe schładzamy w lodówce około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Otrzymamy porcje przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku.

Ciasto wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując z niego „gniazda”.

ETAP 4

Wielkanocne „ptasie gniazda”
nakrętką wykonujemy wgłębienia

Środek każdego gniazda utłaczamy plastikową nakrętką od butelki. Tak uformowane ciasteczka przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 10 minut w 180°C. Upieczone wyjmujemy i studzimy.

ETAP 5

Wielkanocne „ptasie gniazda”
wypełniamy środki upieczonych gniazd

WYKOŃCZENIE:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Rozpuszczoną napełniamy środki naszych ciasteczek. Na czekoladę wykładamy po 3 jajeczka. Całość odkładamy, by czekolada zastygła. Gotowe.