Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Piegowata babka wielkanocna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się babka. Ja proponuję prostą babkę piaskową z borówkami.

Piegowata babka wielkanocna

Składniki:

Piegowata babka wielkanocna

 

Sposób przygotowania:

Piegowata babka wielkanocna

ETAP 1:

Piegowata babka wielkanocna
Masło ucieramy na puch, miksujemy z cukrem

Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy.

Jajka opłukujemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy na bok. Żółtka dodajemy po jednym do ciasta, miksujemy.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i porcjami dodajemy do ciasta, miksując na wolnych obrotach.

ETAP 2:

Piegowata babka wielkanocna
Borówki przed dodaniem do ciasta obtaczamy w mące

Borówki obtaczamy w mące.

ETAP 3:

Piegowata babka wielkanocna
Do ciasta dodajemy borówki i pianę z białek

Do ciasta dodajemy borówki i pianę z białek, mieszamy delikatnie łyżką.

ETAP 4:

Piegowata babka wielkanocna
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku

Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę.

Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez ok. 55 minut, do suchego patyczka.

Po ostudzeniu babkę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito.