Sposób przygotowania:
Piegowata babka wielkanocnaETAP 1:
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy.
Jajka opłukujemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy na bok. Żółtka dodajemy po jednym do ciasta, miksujemy.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i porcjami dodajemy do ciasta, miksując na wolnych obrotach.
ETAP 2:
Borówki obtaczamy w mące.
ETAP 3:
Do ciasta dodajemy borówki i pianę z białek, mieszamy delikatnie łyżką.
ETAP 4:
Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę.
Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez ok. 55 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu babkę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito.
SylaUla