ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pasztet domowy drobiowy do smarowania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet domowy jest najlepszym pasztetem do pieczywa, składniki dajemy jakie lubimy i jakie mamy do wykorzystania.

Pasztet domowy drobiowy do smarowania Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet domowy drobiowy do smarowania

 

  • wątróbka z kurczaka 1 kg,
  • cebula 3 sztuki,
  • smalec 1/2 kostki,
  • mąka pszenna 1/2 szklanki,
  • kurczak z rosołu 1 sztuka,
  • włoszczyzna z rosołu 1 pęczek,
  • jajka 6 sztuk "M",
  • kasza manna 3/4 szklanki,
  • bułka tarta 3/4 szklanki,
  • majeranek 3 łyżki,
  • przyprawa do pasztetu 1 opakowanie,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • sól ziołowa 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pasztet domowy drobiowy do smarowania

ETAP 1:

Pasztet domowy drobiowy do smarowania
Najlepiej smakuje do pasztetu wątróbka z kurczaka.

Wątróbkę oczyścić z błonek,tłuszczyku, opłukać, obsypać mąką i na gorącym smalcu zrumienić, dodać pokrojoną cebule i wszystko mocno usmażyć, zostawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Pasztet domowy drobiowy do smarowania
Mięso gotowane każde zawsze nadaje się do pasztetu.

Z ugotowanego rosołu wyjąć włoszczyznę, kurczaka obrać z kości i chrząstek, kurczaka razem ze skórą zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić również wątróbkę z cebulą.

ETAP 3:

Pasztet domowy drobiowy do smarowania
Składniki zawsze trzrba bardzo dokładnie wyrobić ręką.

Do mięsa dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną i wszystko ręką dokładnie wyrobić kilka minut.

ETAP 4:

Pasztet domowy drobiowy do smarowania

Do form z papierem do pieczenia wyłożyć masę pasztetu, parę stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę, tępą stroną noża ponacinać skośną kratkę, nóż zmoczyć wodą i nacinać kratkę.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, pasztet piec około 60-70 minut, pod koniec można nakryć wierzch papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno.

ETAP 5:

Pasztet domowy drobiowy do smarowania

Upieczony pasztet w formach dobrze wystudzić, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu.


Tagi:

mięso pasztet