Sposób przygotowania:
Pasztet domowy drobiowy do smarowaniaETAP 1:
Wątróbkę oczyścić z błonek,tłuszczyku, opłukać, obsypać mąką i na gorącym smalcu zrumienić, dodać pokrojoną cebule i wszystko mocno usmażyć, zostawić do wystudzenia.
ETAP 2:
Z ugotowanego rosołu wyjąć włoszczyznę, kurczaka obrać z kości i chrząstek, kurczaka razem ze skórą zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić również wątróbkę z cebulą.
ETAP 3:
Do mięsa dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną i wszystko ręką dokładnie wyrobić kilka minut.
ETAP 4:
Do form z papierem do pieczenia wyłożyć masę pasztetu, parę stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę, tępą stroną noża ponacinać skośną kratkę, nóż zmoczyć wodą i nacinać kratkę.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, pasztet piec około 60-70 minut, pod koniec można nakryć wierzch papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno.
ETAP 5:
Upieczony pasztet w formach dobrze wystudzić, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu.