BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 815]

Ptaszkowe gniazda

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczną przekąskę lub przystawkę jak kto woli. Warzywa z dodatkiem dyni oraz ugotowanego filecika z kurczaka posmakowały gościom i całej rodzince.Podane na zielonej sałacie były ozdobą stołu.

Ptaszkowe gniazda Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Ptaszkowe gniazda

 

  • filet z kurczaka 1 szt,
  • ziemniaki 4 szt,
  • dynia 1/4 szt,
  • marchewki 2 szt,
  • cebula 1 szt,
  • jajka 4 szt ugotowane na twardo( same żółtka),
  • majonez,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek zielony,
  • liście sałaty,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Ptaszkowe gniazda
Filet z kurczaka umyć a następnie ugotować .

Ugotowane mięso pokroić w cieniutkie paseczki.

Marchewki i ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w słomkę.

Cebule obrać i pokroić w piórka.

Dynie obrać ze twardej skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Warzywa oddzielnie podsmażać na dobrze rozgrzanym oleju do miękkości , a następnie połączyć z sobą dodając przygotowane wcześniej mięso.

Jeszcze chwile podsmażać cały czas mieszając doprawić do smaku pieprzem i solą.

Zdjąć z ognia wystudzić połączyć z majonezem i wymieszać.

Na płaskim półmisku ułożyć opłukane ,osuszone liście sałaty, na sałacie ułożyć gniazda z powstałej sałatki .

W środku zrobić wgłębienie.

Z ugotowanych jajek wyjąc żółtka rozgnieśc widelcem, wymieszać z posiekanym koperkiem i majonezem.

Doprawić pieprzem i solą do smaku.

W środek każdego gniazda nałożyć przygotowaną masę z żółtek.
Ptaszkowe gniazda
filet z kurczaka myjemy i gotujemy do miękkości
Ptaszkowe gniazda
ugotowany filet kroimy w cienkie paseczki
Ptaszkowe gniazda
obraną cebule kroimy na pół a następnie w piórka
Ptaszkowe gniazda
marchewkę i ziemniaki obieramy, następnie ścieramy na tarce lub kroimy w słomkę
Ptaszkowe gniazda
marchewke podsmażamy na gorącym oleju dodając pokrojoną cebule
Ptaszkowe gniazda
obrane starte ziemniaki podsmażamy oddzielnie na drugiej głębszej patelni
Ptaszkowe gniazda
do podsmażonych ziemniaków dodajemy podsmażone warzywa oraz pokrojony filet
Ptaszkowe gniazda
dynie obieramy z twardej skórki, ścieramy na tarce i podsmażamy
Ptaszkowe gniazda
dynie dodajemy do warzyw z filecikiem
Ptaszkowe gniazda
podsmażamy jeszcze razem do całkowitej miękkości. Na koniec dodając majonez
Ptaszkowe gniazda
Ugotowane żótka jajek rozgniatamy widelcem dodając koperek oraz majonez