Sposób przygotowania:
Ptaszkowe gniazda
Filet z kurczaka umyć a następnie ugotować .
Ugotowane mięso pokroić w cieniutkie paseczki.
Marchewki i ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w słomkę.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Dynie obrać ze twardej skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa oddzielnie podsmażać na dobrze rozgrzanym oleju do miękkości , a następnie połączyć z sobą dodając przygotowane wcześniej mięso.
Jeszcze chwile podsmażać cały czas mieszając doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zdjąć z ognia wystudzić połączyć z majonezem i wymieszać.
Na płaskim półmisku ułożyć opłukane ,osuszone liście sałaty, na sałacie ułożyć gniazda z powstałej sałatki .
W środku zrobić wgłębienie.
Z ugotowanych jajek wyjąc żółtka rozgnieśc widelcem, wymieszać z posiekanym koperkiem i majonezem.
Doprawić pieprzem i solą do smaku.
W środek każdego gniazda nałożyć przygotowaną masę z żółtek.
Ugotowane mięso pokroić w cieniutkie paseczki.
Marchewki i ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w słomkę.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Dynie obrać ze twardej skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa oddzielnie podsmażać na dobrze rozgrzanym oleju do miękkości , a następnie połączyć z sobą dodając przygotowane wcześniej mięso.
Jeszcze chwile podsmażać cały czas mieszając doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zdjąć z ognia wystudzić połączyć z majonezem i wymieszać.
Na płaskim półmisku ułożyć opłukane ,osuszone liście sałaty, na sałacie ułożyć gniazda z powstałej sałatki .
W środku zrobić wgłębienie.
Z ugotowanych jajek wyjąc żółtka rozgnieśc widelcem, wymieszać z posiekanym koperkiem i majonezem.
Doprawić pieprzem i solą do smaku.
W środek każdego gniazda nałożyć przygotowaną masę z żółtek.
gusia1000