Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Wielkanocny chlebek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki w przygotowani chlebek o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu.

Wielkanocny chlebek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny chlebek

 

  • 2 kg mąki krupczatki
  • 2 opakowania drożdży instant po 7 g
  • około 800 ml letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki maku

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny chlebek
Mąkę przesiewamy do miski. W drugiej misce łączymy ze sobą letnią wodę( wcześniej przegotowaną i przestudzoną), drożdże instant, oliwę z oliwek, cukier i sól. Mieszamy składniki i dodajemy porcjami mąkę wyrabiając ciasto dłońmi. Mąki może wyjść mniej niż 2 kg, dlatego powinniśmy dodawać ją stopniowo. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrabiamy je kilka minut i odstawiamy w misce w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Powinno tak stać 1- 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyrabiamy je jeszcze rzez chwilę i formujemy dwa chlebki. Mogą być podłużne albo okrągłe. Chlebki odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Następnie nacinamy nożem na wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika pieczemy około 30 minut.
Wielkanocny chlebek
Letnią wodę łączbymi z pozostałymi składnikami.
Wielkanocny chlebek
Ciasto po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.
Wielkanocny chlebek
Chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Wielkanocny chlebek
Chlebek na wierzchu nacinamy przy użyciu noża.