basia8918

basia8918

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Wielkanocny chrzan do jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki, smaczny i kremowy chrzan, którym można posmarować jajka lub potraktować jako dodatek do wędlin

Wielkanocny chrzan do jajek

Składniki:

Wielkanocny chrzan do jajek

 

  • 2 słoiczki chrzanu (około 200g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • pół małej śmietany (2 łyżki)
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Wielkanocny chrzan do jajek
Masło roztopić na patelni, dodać chrzan, cukier i śmietanę. Smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty. Następnie dodawać stopniowo rozkłócone żółtka. Nadal smażyć na małym ogniu,tak aby żółtka za szybko się nie ścięły, ciągle mieszając aż chrzan zacznie gęstnieć (kolejne około 3-4 minuty). Tak usmażony chrzan odstawiamy aż do wystygnięcia. Gdy będzie już zimny, przekładamy do małych słoiczków i przechowujemy w lodówce:)